Projekt: GAGJM 2021

Food Waste Sorting

Jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na světě přijde nazmar

Plýtvání potravinami je v současnosti často diskutované téma s významnými ekonomickými a společenskými důsledky. Odhaduje se, že třetina potravin vyráběných pro lidskou spotřebu je ztracena nebo vyplýtvána v celém potravinovém řetězci, což přináší významné environmentální nároky a způsobuje hrozbu pro životní prostředí.

Otázkou zůstává nejen jak snížit produkci potravinového odpadu, ale jak účelně, environmentálně a ekonomicky naložit s již vzniklým odpadem ideálně tak, aby byl naplněn princip cirkulární ekonomiky.

Co s nevyužitými potravinami?

Když už potravina nemůže být používána, využijí se suroviny v ní obsažené, aby z nich následně vznikla další hodnota pro ekonomiku. Snahou cirkulární ekonomiky je se posunout od modelu “vytěžit-vyrobit-použít-vyhodit” k šetrnějšímu, udržitelnějšímu a efektivnějšímu zužitkování zdrojů.
Nedávný výzkum různých strategií ke zlepšení kompostování potravinového odpadu zahrnul společné kompostování, přidávání organických/anorganických přísad, zmírňování plynných emisí a přídavek vhodných bioaditiv.

Kam směřujeme

Důvodem nakládání s potravinovým odpadem je získat kvalitní a zdravotně nezávadný produkt, který by byl použitelný v rámci udržitelného zemědělství. Aplikace takového kompostu na půdu může zvýšit úroveň půdní zásoby organického uhlíku, zlepšuje strukturu půdy a snižuje používání chemických hnojiv.

Cíl projektu: Hlavním cílem projektu je navrhnout systém shromažďování potravinového odpadu v sídlištním prostředí, neboť v České republice propracovaný a funkční cirkulární systém neexistuje.

Financováno z projektu GAGJM – Systém shromažďování potravinových odpadů v podmínkách městských sídlišť, 2022-2025

Řešitelský tým

 

Řešitelský tým je složen z mnoha odborníků z rozdílných oblastí, díky čemuž se tým stává multioborovým.

Ing. Martina Vršanská, Ph.D., Hlavní řešitel,
Ústav chemie a biochemie (AF)

Ing. Lucie Veselá, Ph.D., Spoluřešitel,
Ústav marketingu a obchodu (PEF)

Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D., člen týmu,
Ústav chemie a biochemie (AF)

doc. Mgr. Ing. Magdalena Daria Vaverková, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)

doc. Bc. Ing. Dana Adamcová, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)

Ing. Martina Urbanová, člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)

Ing. Irena Baláková, Ph.D., člen týmu,
Ústav marketingu a obchodu (PEF)

Ing. Petra Martínez Barroso, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)

Výstupy

 

Další výstupy >>>

Kontakt

Primárním působištěm našeho týmu je Ústav marketingu a obchodu při Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Pokud nás chcete kontaktovat, můžete se obrátit na vedoucí našeho ústavu Ing. Lucii Veselou, Ph.D., která většinu aktivit v oblasti plýtvání potravin koordinuje. Případně můžete využít kontaktní formulář níže.

Ústav marketingu a obchodu

Provozně ekonomická fakulta

Mendelova univerzita v Brně

Zemědělská 1665/1 Brno

4 + 3 =