Projekt: TAČR č. SS06010276
PRAGUE food waste
Projekt “Snížení potravinového odpadu v Praze: Měření a doporučení pro veřejnou správu” je iniciativou zaměřenou na podrobné měření a analýzu potravinového odpadu ve městě Praze do roku 2025. Projekt se zaměřuje na nedostatek spolehlivých dat o plýtvání potravinami v České republice a zejména na katastru hlavního města a usiluje o vytvoření doporučení pro veřejnou správu, jak tomuto plýtvání předcházet.
Cílem projektu je získat spolehlivá data o potravinovém odpadu, poskytnout veřejné správě manuál pro prevenci plýtvání potravinami a doporučit změny nařízení a komunikační nástroje k prevenci vzniku potravinového odpadu. Projekt č. SS06010276 je financován Technologickou agenturou ČR a Ministerstvem životního prostředí ČR v rámci programu Prostředí pro život.
Projekt se zaměří na detailní rozbor potravinového odpadu z příspěvkových organizací (školy, nemocnice, sociální služby) a domácností. Ve 4 školních jídelnách, 4 domovech pro seniory a 2 nemocnicích v Praze bude měřen potravinový odpad pomocí metodiky vyvinuté v projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Společnost INESAN provede rozhovory se zaměstnanci stravovacích zařízení a vyhodnotí data z měření. Vědci z Mendelovy univerzity a společnosti GREEN Solution provedou analýzu potravinového odpadu vygenerovaného pražskými domácnostmi. Směsný komunální odpad z pěti různých lokalit bude ručně roztříděn a analyzován. Měření proběhne v různých ročních obdobích a díky rozhovorům s domácnostmi budou identifikovány kritické momenty pro vyhazování potravin a způsoby, jak spotřebitele motivovat k omezení plýtvání.
Aktuality
Představeni projektu Prague Food Waste
Prezentaci z představení projektu Prague Food Waste naleznete (viz příloha Představení projektu Prague Food Waste).
Další aktuality >>>
Kontakt
Primárním působištěm našeho týmu je Ústav marketingu a obchodu při Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Pokud nás chcete kontaktovat, můžete se obrátit na vedoucí našeho ústavu Ing. Lucii Veselou, Ph.D., která většinu aktivit v oblasti plýtvání potravin koordinuje. Případně můžete využít kontaktní formulář níže.
Ústav marketingu a obchodu
Provozně ekonomická fakulta
Mendelova univerzita v Brně
Zemědělská 1665/1 Brno