Projekt: GAGJM 2021
Food Waste
Jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na světě přijde nazmar
Plýtvání potravinami je v současnosti často diskutované téma s významnými ekonomickými a společenskými důsledky. Odhaduje se, že třetina potravin vyráběných pro lidskou spotřebu je ztracena nebo vyplýtvána v celém potravinovém řetězci, což přináší významné environmentální nároky a způsobuje hrozbu pro životní prostředí.
Otázkou zůstává nejen jak snížit produkci potravinového odpadu, ale jak účelně, environmentálně a ekonomicky naložit s již vzniklým odpadem ideálně tak, aby byl naplněn princip cirkulární ekonomiky.
Co s nevyužitými potravinami?
Když už potravina nemůže být používána, využijí se suroviny v ní obsažené, aby z nich následně vznikla další hodnota pro ekonomiku. Snahou cirkulární ekonomiky je se posunout od modelu “vytěžit-vyrobit-použít-vyhodit” k šetrnějšímu, udržitelnějšímu a efektivnějšímu zužitkování zdrojů.
Nedávný výzkum různých strategií ke zlepšení kompostování potravinového odpadu zahrnul společné kompostování, přidávání organických/anorganických přísad, zmírňování plynných emisí a přídavek vhodných bioaditiv.
Kam směřujeme
Důvodem nakládání s potravinovým odpadem je získat kvalitní a zdravotně nezávadný produkt, který by byl použitelný v rámci udržitelného zemědělství. Aplikace takového kompostu na půdu může zvýšit úroveň půdní zásoby organického uhlíku, zlepšuje strukturu půdy a snižuje používání chemických hnojiv.
Cíl projektu: Hlavním cílem projektu je navrhnout systém shromažďování potravinového odpadu v sídlištním prostředí, neboť v České republice propracovaný a funkční cirkulární systém neexistuje.
Financováno z projektu GAGJM – Systém shromažďování potravinových odpadů v podmínkách městských sídlišť, 2022-2025
Řešitelský tým
Řešitelský tým je složen z mnoha odborníků z rozdílných oblastí, díky čemuž se tým stává multioborovým.
Ing. Martina Vršanská, Ph.D., Hlavní řešitel,
Ústav chemie a biochemie (AF)
Ing. Lucie Veselá, Ph.D., Spoluřešitel,
Ústav marketingu a obchodu (PEF)
Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D., člen týmu,
Ústav chemie a biochemie (AF)
doc. Mgr. Ing. Magdalena Daria Vaverková, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)
doc. Bc. Ing. Dana Adamcová, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)
Ing. Martina Urbanová, člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)
Ing. Irena Baláková, Ph.D., člen týmu,
Ústav marketingu a obchodu (PEF)
Ing. Petra Martínez Barroso, Ph.D., člen týmu,
Ústav aplikované a krajinné ekologie (AF)
Výstupy
Food Waste: Tisková zpráva
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně chystají pro česká sídliště nový systém shromažďování potravinového odpaduVýzkumný tým na Provozně ekonomické...
Další výstupy >>>
Kontakt
Primárním působištěm našeho týmu je Ústav marketingu a obchodu při Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Pokud nás chcete kontaktovat, můžete se obrátit na vedoucí našeho ústavu Ing. Lucii Veselou, Ph.D., která většinu aktivit v oblasti plýtvání potravin koordinuje. Případně můžete využít kontaktní formulář níže.
Ústav marketingu a obchodu
Provozně ekonomická fakulta
Mendelova univerzita v Brně
Zemědělská 1665/1 Brno